zondag 4 september 2016

GAST Blog Caroline & Sanne WERKEN IN MALAWI.

34 jongeren, vanuit onze achterban, bezochten ons een paar weken geleden om in samen werking met de GZB en World Servants een werkvakantie te hebben in een erg afgelegen gebied hier in Malawi. Caroline en Sanne geven hier onder hun belevingen weer.
=====  =====  =====  ===== =====  =====  =====  =====  =====  =====  =====  =====  =====
Eindelijk na een lange reis op Malawiaanse bodem! Vanuit het vliegtuigraam hadden sommige van ons al het vrolijke spandoek gezien waarmee Hans en Gerrie, ons welkom heette in Malawi. 




Welkom Malawi 516 in Lilongwe airport



Eenmaal door de douane heen wachtte ons een warm onthaal van Hans en Gerrie en gingen we met de enige echte World Servants bus op weg naar Deweya, een heel klein dorpje in the middle of nowhere. Eenmaal in Deweya werden we warm, hartelijk en heel erg enthousiast onthaald door de mensen uit het dorp. Nadat we (in het donker) onze slaapplaatsen in orde probeerde te maken, zette Hans & Gerrie ook hun tentje op, zij sliepen gezellig bij ons op het terrein. Tijdens deze 3 weken hebben we intensief samen kunnen werken met Hans en Gerrie en voelde het voor Sanne en mij weer als vanouds. 

Stenen doorgeven in een 'lijntje.'


Hans werkte voornamelijk op de bouw en leerde ons veel over Malawi en vooral over de mensen en hun leefwijze. Ook was Hans beschikbaar met zijn auto voor eventuele noodgevallen. Gerrie was elke dag druk in de weer met het kinderwerk! 

Gerrie midden tussen de kinderen.


Elke dag van 9 tot 12 uur werd er door een aantal deelnemers het kinderwerk georganiseerd, in samenwerking met onze kinderwerk leidster Judith en natuurlijk Gerrie.  Het was fijn Gerrie daarbij te hebben, ze was altijd enthousiast, het was erg leuk om haar met de kinderen bezig te zien.  Aan het einde van onze tweede week vertrokken we op zaterdag morgen met de bus, op weg naar Mzuzu. Hans & Gerrie waren de dag ervoor al vertrokken en wachtte ons, na een lange, maar hele mooie rit, op bij het guesthouse waar we dit weekend verbleven. Na een heerlijke maaltijd, vertrokken we naar de markt. Hans nam de mannen mee naar een technische mark en Gerrie de dames naar een markt met allemaal kraampjes en vooral heel veel chitenjis (traditionele omslagdoeken).

Na ons bezoek aan de verschillende markten, liepen we terug naar het guesthouse. Gerrie vertrok alvast met de auto naar hun huis en wij reden met de bus naar de werkplaats van Hans. We kregen daar een rondleiding rond en in de werkplaats en Hans vertelde ons alles over de waterpompen en de training die wordt gegeven. Hierna gingen we weer op weg deze keer naar het huis van Hans & Gerrie. Hier aangekomen wachtte ons een gezellige tuin en heerlijk eten, Gerrie had pasta met saus en een salade voor ons gemaakt. We genoten van het eten, de gezelligheid en vonden het leuk om het huis en de leefomgeving van Hans & Gerrie te kunnen zien. Het toetje, vanille en chocoladevla, werd enthousiast begroet en nadat we in de woonkamer nog gezongen hadden voor de kerkdienst de volgende dag, vertrokken we weer naar het guesthouse.  Op zondag was het al vroeg dag en zaten we al om 7 uur in de kerk. Tijdens de kerkdienst werden we hartelijk welkom geheten en genoten we van veel zang, muziek en van het delen van onze gemeenschappelijk geloof in God. Tijdens de dienst zongen ook wij als groep een aantal liederen, waarbij we werden begeleid door een aantal van onze groepsgenoten, op de gitaar, keyboard en de drum. Na een mooie dienst, genoten we wederom van een heerlijke maaltijd, met toetje J bij Hans & Gerrie en praatte we met Malawiaanse jongeren die bij Hans & Gerrie het afgelopen seizoen naar de Youth Alpha waren gekomen. Na deze gezellige en mooie dagen namen we afscheid en reden we ’s middags terug naar Deweya.
Even gezellig bijpraten tijdens een pauze, als dorpsgenoten onder elkaar ;-)

In Deweya genoten we van onze laatste week en sloten met de bevolking het bouwproject af door de school met een feestelijke ceremonie te openen. Op de laatste donderdag namen we met een lach en een traan afscheid van Hans & Gerrie en zwaaide we ze uit.
We hebben van jullie genoten en vonden het erg fijn dat jullie erbij waren deze 3 weken, we hebben veel van jullie geleerd en hadden mooie gesprekken. We hebben jullie werk gezien en hoe jullie in Malawi leven. Bedankt voor alles en we hopen jullie in november weer te ontmoeten. Liefs Caroline en Sanne





Groepsfoto voor de nieuwe school, bebouwd samen met de lokale bevolking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten